Chcete prospět svému srdci? Jezte čokoládu!

Rad, návodů a doporučení, jak předcházet onemocněním srdce a cév, existuje mnoho. Většina z nich však vyžaduje radikální změnu stávajících zvyklostí nebo zavedení nových návyků. Odhodlat se k nim nebo je vydržet, však není vůbec jednoduché. Co kdyby vám ale někdo řekl: Jezte víc čokolády?

Chcete prospět svému srdci? Jezte čokoládu!

Vědci zjistili, že u dospělých lidí středního věku, kteří denně konzumují až 100 gramů čokolády, se méně často vyskytují srdeční onemocnění než u těch, kteří se čokoládě vyhýbají. To však není jediná výhoda této pochutiny.

Zázračná ingredience

Co je tedy na čokoládě tak zázračného, že nám dokáže nejen potěšit chuťové pohárky, ale i ochránit srdce? Odpověď je: flavonoidy − skupina látek, o kterých se předpokládá, že našemu zdraví v mnoha ohledech prospívají. Tyto látky jsou obsaženy například v zeleném a černém čaji, v červeném víně, ale i v kakau. Jak správně tušíte, právě to je hlavní ingrediencí čokolády. Čím více ho čokoláda obsahuje, tím více je hořká a tím více flavonoidů obsahuje. Tedy alespoň teoreticky. Praxe je taková, že než se z kakaového prášku stane čokoláda, projde mnoha úpravami, při kterých se tyto zdraví prospěšné látky mohou ztratit. Bohužel, na obalu žádné čokolády není uvedeno, kolik flavonoidů obsahuje. Otázka tedy je: Máme sáhnout raději po hořké čokoládě, pokud chceme docílit alespoň nějakého zdraví prospěšného účinku?

Hořká, nebo mléčná?

Ačkoli se často mluví pouze o benefitech hořké čokolády, existují studie, které zaznamenaly zdraví prospěšný vliv konzumace jakékoliv čokolády na srdeční onemocnění. V obou případech − jak u hořké, tak u mléčné čokolády − se však jednalo o observační studie, které jsou sice bohatou studnicí informací, nicméně nemají sílu prokázat příčinný vztah mezi konzumací čokolády a jejím vlivem na srdeční onemocnění. Nelze proto zcela jasně říci, zda lidé konzumující hořkou čokoládu, nemají i nějaké jiné vlastnosti, které jejich srdce chrání. Jejich strava může být například pestřejší, mohou se více hýbat a celkově přistupovat lépe ke svému zdraví. Na studie, které by nám daly jasný a přesvědčivý důkaz o prospěšnosti čokolády, si proto musíme zatím ještě počkat.

Jíst, či nejíst?

Nebylo prokázáno, že by se lidé s rizikem vzniku onemocnění srdce a cév měli čokoládě vyhýbat. Potěšení z kousku čokolády si mohou dopřát i oni. Sáhnout by však měli raději po čokoládě, která má alespoň 70% obsah kakaa. Nejenže je u ní vyšší šance, že obsahuje více flavonoidů, ale současně neobsahuje tolik cukru a nasycených tuků. Kromě toho by pak nejen oni neměli zapomínat jíst pestrou a vyváženou stravu a pravidelně se hýbat.

(eha)

Zdroje:

https://heart.bmj.com/content/101/16/1279.long

https://www.health.harvard.edu/heart-health/is-chocolate-heart-healthy

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 917

Čtěte dále

Život po infarktu

Srdeční infarkt je vážný stav, který stále často končí úmrtím. Přeživší lidé mají velké štěstí, ale před sebou i... celý článek

Osm tipů, jak přirozeně chránit srdce a cévy

Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí, proto by se měl každý člověk o zdraví svého srdce zajímat.... celý článek

Zelený čaj: 6 blahodárných účinků na srdce

Zelený čaj je od nepaměti považován za zdravý, až zázračný nápoj. Hovoří se o jeho schopnosti očišťovat organismus, prodlužovat... celý článek