#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
K jakému lékaři při podezření na onemocnění srdce?

K jakému lékaři při podezření na onemocnění srdce?

30. 5. 2024

Obáváte se, že je s vaším srdcem něco v nepořádku, ale nevíte, jakého lékaře oslovit nejdříve? Následující článek shrne, kdy a na koho je třeba se obrátit.

Onemocnění srdce mohou být mnohdy poměrně zrádná. Můžou se projevovat řadou příznaků, od palčivého pocitu na hrudi přes nepříjemné bušení srdce, dušnost či otoky až po náhlé srdeční úmrtí. V některých rodinách navíc existuje vyšší pravděpodobnost, že se zde například v důsledku dědičnosti či určitého životního stylu srdeční onemocnění vyskytne.

Nejprve kontaktujte praktického lékaře 

Některé příznaky srdečních onemocnění jsou poměrně nespecifické. Například dušnost, nadměrná únava či otoky sice patří mezi příznaky nemocí srdce, na druhou stranu však existuje i řada dalších chorob, které se mohou projevovat právě těmito obtížemi. Pokud tedy máte dlouhodobější problémy, u kterých zvažujete, že by mohly být způsobeny onemocněním srdce, je na prvním místě vhodné se poradit se svým praktickým lékařem. Ten by měl provést základní vyšetření, zhodnotit, o jaké onemocnění se může nejpravděpodobněji jednat, a v případě potřeby vás odeslat k určitému specialistovi. Pro praktického lékaře by neměl být problém provést základní zhodnocení vašeho zdravotního stavu, navíc většina z nich má již k dispozici i různá pomocná vyšetření, jako je například EKG. Praktický lékař také může provést odběry krve, které mu mohou být při diagnostice konkrétního onemocnění rovněž nápomocné.

Odborná vyšetření u kardiologa

Pokud jste odesláni ke kardiologovi, budete již vyšetřeni lékařem, který má odborné znalosti ze speciálního oboru zaměřeného na onemocnění srdce a cév (označení „kardiolog“ pochází z řeckého slova „cardia“, což v překladu znamená „srdce“). Kardiolog má oproti praktickému lékaři další možnosti, které využívá v diagnostice. Běžně provádí například vyšetření, jako je ultrazvuk srdce, díky kterému může zhodnotit strukturu a funkci srdeční svaloviny i okolních struktur. Po stanovení diagnózy také určuje vhodnou léčbu a může pacienta dále zvát k pravidelným kontrolám. Někteří kardiologové jsou navíc ještě úzce specializovaní na určitou problematiku. V případě potřeby je pak tedy možné se obrátit například na odborníka, který se zaměřuje na srdeční selhání, na léčbu arytmií, na nádorová onemocnění, preventivní medicínu či jiné speciální podobory.

Speciální výkony na specializovaných pracovištích

Určitá onemocnění či určité výkony mohou být pouze v rukou specializovaných pracovišť. Například transplantaci srdce mohou provádět pouze určité nemocnice. V případě takto specializovaných pracovišť, tedy center, mluvíme o tzv. centrové péči. Tato pracoviště musí splňovat konkrétní podmínky a jejich status je udělován Ministerstvem zdravotnictví. V České republice rozlišujeme několik typů center specializujících se na srdeční onemocnění:

  • Centra vysoce specializované komplexní kardiovaskulární péče pro dospělé.
  • Centra vysoce specializované komplexní kardiovaskulární péče pro dospělé, která provádějí transplantace srdce a související výkony.
  • Centra vysoce specializované komplexní kardiovaskulární péče pro děti, která provádějí transplantace srdce a související výkony.
  • Centra vysoce specializované kardiovaskulární péče.
  • Centra vysoce specializované kardiovaskulární péče pro děti.

Když jde o život

Na závěr je vhodné připomenout, že určitá srdeční onemocnění si zaslouží rychlé řešení. Pokud máte tedy například podezření, že se u vás či u někoho z vašich blízkých rozvíjí infarkt myokardu (například při náhle vzniklé bolesti za hrudní kostí doprovázené dušností, bledostí a opocením, případně i dalšími příznaky), není vhodné dlouhé přemýšlení nad tím, za kterým z lékařů nejraději vyrazit. V takových situacích je třeba okamžitě volat zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155 a stav řešit co nejrychleji.

MUDr. Vlasta Buchmüllerová

Zdroje a použitá literatura:

https://www.kardio-cz.cz/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21983-cardiologist

https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/04/Seznam-center-vysoce-specializovan%C3%A9-kardiovaskul%C3%A1rn%C3%AD-p%C3%A9%C4%8De.pdf

Výše uvedený obsah článku je schválený klientem. Vše ostatní na této stránce není součástí klientského obsahu.

Redakční sdělení

CV-CZ-2400001