#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Náhlé srdeční úmrtí mladých sportovců? Na vině může být hypertrofická kardiomyopatie

Náhlé srdeční úmrtí mladých sportovců? Na vině může být hypertrofická kardiomyopatie

27. 3. 2024

Hypertrofická kardiomyopatie, zejména její obstrukční typ, může mít na svědomí úmrtí řady mladých lidí. To se mj. týká trénovaných sportovců, kteří o svém onemocnění nemají ani tušení.

Hypertrofická kardiomyopatie (HCM – hypertrophic cardiomyopathy) je jednou z nejčastějších vrozených nemocí srdečního svalu. S touto chorobou se daný jedinec narodí, ale k plnému rozvoji změn na srdci u něj dochází až v průběhu života. Současně příznaky tohoto onemocnění mohou být velmi nenápadné nebo mohou zcela chybět. První projev choroby pak bohužel může mít i fatální následky.

Tragédie na fotbalovém hřišti

„I kdybychom měli na trávníku zemřít, tohle semifinále vyhrajeme.“ To jsou slova, která osmadvacetiletý kamerunský reprezentant Marc-Vivien Foé údajně pronesl před zápasem, který se mu stal osudným. Populární záložník anglického klubu Manchester City FC během utkání Konfederačního poháru FIFA, který se konal 26. června roku 2003, na hřišti zkolaboval a přes odbornou resuscitaci na místě zemřel.

Za půl roku se smutná událost opakovala na portugalském hřišti. Dne 25. ledna 2004 maďarský reprezentant Miklós Fehér v průběhu ligového utkání obdržel žlutou kartu a krátce poté ztratil vědomí. Nepodařilo se ho oživit. U obou fotbalistů následná vyšetření prokázala hypertrofickou kardiomyopatii.

Velká fyzická námaha nemocné s HCM ohrožuje vznikem nepravidelné srdeční aktivity. Srdce následně není schopné zajistit nároky těla na zásobení okysličenou krví. Pokud se jedná o závažnou poruchu srdečního rytmu (arytmii), daný jedinec může v i přes rychle poskytnutou lékařskou pomoc zemřít.
Lékaři rozdělují pacienty do skupin podle rizika, zda k takové situaci může dojít. Výrazně rizikovější je tzv. obstrukční forma HCM, při níž je v levé srdeční komoře přítomna překážka (obstrukce), která zhoršuje podmínky odtoku krve ze srdce do tělního oběhu.

Podle míry rizika lékaři nemocným indikují potřebnou léčbu. Důležitá jsou také preventivní opatření, zejména doporučení stran omezení pohybové aktivity, která jsou u rizikových osob velmi přísná. Problémem však zůstává, že většina nemocných o své chorobě vůbec neví.

Náhlé úmrtí se nevyhýbá ani hokeji

Velkou mediální pozornost vyvolala smrt mladého ruského hokejisty Alexeje Čerepanova, který zemřel v roce 2008 ve věku 19 let. Spoluhráč Jaromíra Jágra zkolaboval dvě minuty před koncem utkání. O tom, zda poskytnutá pomoc byla dostatečně účinná, se vedou diskuse. Čerepanov zemřel po hodinové resuscitaci a i u něho byla potvrzena HCM. Větší štěstí měl obránce klubu Detroit Red Wings, hráč českého původu Jiří Fischer. Tomu se zastavilo srdce v průběhu zápasu v roce 2005. Týmový lékař ho pohotově zresuscitoval pomocí defibrilátoru přítomného na stadionu.

Testování sportovců

Až 80 % sportovců, kteří náhle zemřeli, nemělo žádné příznaky srdečního onemocnění, ani toto onemocnění nemělo v rodinné anamnéze. U mladých sportovců do 35 let se udává, že náhlé úmrtí ze srdeční příčiny se vyskytuje u jednoho ze 100 000 každý rok. Rozvoj závažné arytmie při diagnóze HCM patří mezi nejčastější důvody úmrtí. Je proto důležité preventivní testování sportovců na srdeční choroby. V Evropě každý mladý sportovec standardně musí mít natočené EKG. V případě změn na EKG křivce podstoupí ultrazvukové vyšetření srdce a další podrobná vyšetření. Nově diskutovanou možností je genetické testování na obzvlášť rizikové nemoci srdečního svalu.

MUDr. Pavla Slivková

Zdroje a použitá literatura:

https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/48208/120055128.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://bjsm.bmj.com/content/43/9/628

https://www.iportal24.cz/sport/marc-vivien-foe-dvacet-let-od-fotbalove-tragedie/

https://e-coretvasa.cz/pdfs/cor/2020/04/04.pdf

https://e-coretvasa.cz/pdfs/cor/2020/01/08.pdf

https://www.tribune.cz/medicina/nova-doporuceni-pro-ochranu-sportovcu/

https://www.kardiologickarevue.cz/casopisy/kardiologicka-revue/2007-mimoradne/nahla-smrt-a-sport-31808

Výše uvedený obsah článku je schválený klientem. Vše ostatní na této stránce není součástí klientského obsahu.

Redakční sdělení

CV-CZ-2300015