Souvisí nedostatek „hodného“ cholesterolu s poruchami paměti?
Nízké hladiny HDL cholesterolu ve středních letech nejsou zřejmě dobrým znamením. Mohly by totiž značit zvýšené riziko demence v... celý článek
Zdravé vaření není jen o surovinách, ale také o úpravě. Zjistěte, jaké způsoby přípravy jídla jsou pro vás nejlepší.
Patří řízek v trojobalu a hranolky do vašeho běžného jídelníčku? Snídáte koblihy a smažený květák považujete za zdravé jídlo? Pokud chcete být ve formě, je čas vyhodit friťák a smaženému se obloukem vyhýbat.
Smažená jídla jsou plná tuku – většinou rostlinného oleje, popřípadě jiného tuku, na kterém smažíte. To platí zvlášť pro jídla obalená v nasákavé strouhance nebo smažená dlouhou dobu. Naprostou olejem nacucanou „bombou“ pak je třeba smažená topinka.
Kromě toho, že některé tuky zvyšují hladinu cholesterolu a tím i hrozbu srdečně-cévních onemocnění, nese v sobě tuk také ohromné množství kalorií. Věděli jste například, že hranolky mají 4–5krát více kalorií než stejně velká porce vařených brambor?
Potom není divu, že častá konzumace smažených jídel (několikrát týdně) je spojena s vyšším rizikem:
Nejspíš už jste slyšeli také o přepalovaném tuku a o tom, jak při smažení za vysokých teplot vznikají škodlivé volné radikály. Častá konzumace smaženého bývá spojena i s vyšším výskytem rakoviny.
Naštěstí existují způsoby, jak jídlo upravit bez tuku a smažení, a přesto chutně. Vaření a dušení určitě znáte, nabízíme vám tedy několik méně tradičních postupů. Kromě toho, že jsou zdravější, lépe uchovávají přirozenou chuť jídla a neničí cenné živiny v něm ukryté.
(luko)
Zdroje:
www.livestrong.com/article/440500-why-frying-food-is-unhealthy/
www.forksoverknives.com/plant-based-cooking-how-to-cook-without-oil/#gs.w0CrMEo
www.shape.com/healthy-eating/cooking-ideas/5-healthiest-ways-cook
Nízké hladiny HDL cholesterolu ve středních letech nejsou zřejmě dobrým znamením. Mohly by totiž značit zvýšené riziko demence v... celý článek
Bojíte se mrtvice nebo závažné srdeční příhody? Na základě našeho jednoduchého testu se můžete dozvědět, jak vysoké je riziko,... celý článek
Familiární hypercholesterolémie (FH) je nejčastější geneticky podmíněnou metabolickou poruchou, která už od narození způsobuje nebezpečně vysokou hladinu „zlého“ LDL... celý článek
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.