Smažení – nepřítel zdravých srdcí. Pochutnat si můžete i bez něj!

Smažení – nepřítel zdravých srdcí. Pochutnat si můžete i bez něj!

17. 8. 2017

Zdravé vaření není jen o surovinách, ale také o úpravě. Zjistěte, jaké způsoby přípravy jídla jsou pro vás nejlepší.

Patří řízek v trojobalu a hranolky do vašeho běžného jídelníčku? Snídáte koblihy a smažený květák považujete za zdravé jídlo? Pokud chcete být ve formě, je čas vyhodit friťák a smaženému se obloukem vyhýbat.

Tuk a kalorie

Smažená jídla jsou plná tuku – většinou rostlinného oleje, popřípadě jiného tuku, na kterém smažíte. To platí zvlášť pro jídla obalená v nasákavé strouhance nebo smažená dlouhou dobu. Naprostou olejem nacucanou „bombou“ pak je třeba smažená topinka.

Kromě toho, že některé tuky zvyšují hladinu cholesterolu a tím i hrozbu srdečně-cévních onemocnění, nese v sobě tuk také ohromné množství kalorií. Věděli jste například, že hranolky mají 4–5krát více kalorií než stejně velká porce vařených brambor?

Civilizační nemoci

Potom není divu, že častá konzumace smažených jídel (několikrát týdně) je spojena s vyšším rizikem:

  • obezity,
  • cukrovky,
  • mozkové mrtvice.

Nejspíš už jste slyšeli také o přepalovaném tuku a o tom, jak při smažení za vysokých teplot vznikají škodlivé volné radikály. Častá konzumace smaženého bývá spojena i s vyšším výskytem rakoviny.

Chytré zdravé nápady

Naštěstí existují způsoby, jak jídlo upravit bez tuku a smažení, a přesto chutně. Vaření a dušení určitě znáte, nabízíme vám tedy několik méně tradičních postupů. Kromě toho, že jsou zdravější, lépe uchovávají přirozenou chuť jídla a neničí cenné živiny v něm ukryté.

  1. Vaření v páře. Hodí se nejen pro zeleninu, ale i pro brambory, rybí filety nebo kuřecí maso. Kromě drahých parních hrnců existují i levnější alternativy – třeba silikonové nádoby s dvojitým dnem nebo klasický kovový napařovací vějířek.
  2. Restování na vodě. Všechno jídlo připravované bez tuku nemusí být vařené nebo dušené. Abyste dosáhli správného „zezlátnutí“ bez kapky másla nebo oleje, stačí přidávat vodu po troškách (ne víc než dvě polévkové lžíce najednou) a intenzivně míchat. Jídlo nakrájejte na malé kousky, aby se dobře prohřálo, a použijte kvalitní nepřilnavou teflonovou pánev.
  3. Pečení. Nic nového, říkáte si možná. Ale zkusili jste už místo prorostlé krkovice hodit do pekáče brambory, cuketu, plátek vepřové panenky nebo lososa? Bohatý a chutný oběd takto můžete připravit klidně v jednom velkém smaltovaném pekáči. Chce to jen trochu cviku. Zelenina vyžaduje lehké podlití vodou a o něco více času, ryba je naopak hotová za chvilku.

(luko)

Zdroje:

www.livestrong.com/article/440500-why-frying-food-is-unhealthy/

www.forksoverknives.com/plant-based-cooking-how-to-cook-without-oil/#gs.w0CrMEo

www.shape.com/healthy-eating/cooking-ideas/5-healthiest-ways-cook