Z malých tlouštíků vyrostou obézní dospělí
Tukové polštářky v dětství znamenají řadu rizik. Jedním z nich je větší pravděpodobnost obezity a všech jejích důsledků v... celý článek
Podniky s rychlým občerstvením vědí, jak působit na děti. Barevné obaly a lákající reklamy jsou rozhodně zajímavější než nudné svačiny nebo jídlo ve školní jídelně. Následkem je nejen rostoucí problém dětské nadváhy, ale i nedostatek energie, deprese a řada chronických onemocnění v dospělosti.
Hlavním problémem fast foodů je podávání malých, ale zato vysokoenergetických porcí. Děti tak přijímají více kalorií, než jejich organismus zvládne spotřebovat. Navíc každé menu obsahuje i sladký nápoj, v některých případech dokonce bezedný, takže sousta zapíjejí malí strávníci vydatnou porcí cukru. Pokud se takto děti stravují pravidelně, potíže na sebe nenechají dlouho čekat.
Univerzita v Chicagu provedla studii, která porovnávala příjem energie dětí stravujících se v restauracích a fast foodech s těmi, které jedí doma. Jedinci upřednostňující první způsob měli výrazně vyšší příjem energie než zbytek respondentů. To není nic překvapivého, zajímavé ovšem bylo zjištění, že počet dětí, které do fast foodů chodí třikrát i vícekrát týdně, stále roste.
I přes neustálou snahu před podniky rychlého občerstvení varovat se v nich pravidelně stravuje již téměř třetina všech dětí. Studie byla prováděna ve Spojených státech amerických, trend je ale obdobný i v Evropě.
Jídlo z fast foodů je nejen kalorické. Velkou nevýhodou je také jeho malá nutriční hodnota. Je chudé na vitamíny a vlákninu, naopak smažené hranolky a hamburgery jsou plné saturovaných tuků, cukrů a také soli. Jak to všechno na děti působí?
Fast foody tedy nejsou pro děti ani pro dospělé odpovídající alternativou doma připraveného jídla. Ačkoliv někdy nemáme jinou možnost, měli bychom jejich návštěvy omezit na minimum. Obzvláště důležitý je v tomto případě příklad rodičů. Potomci je totiž budou jednou napodobovat více, než by čekali.
(jez)
Zdroje:
http://healthyeating.sfgate.com/
Lisa M. Powell, PhD; Binh T. Nguyen, MA, Fast-Food and Full-Service Restaurant Consumption Among Children and Adolescents Effect on Energy, Beverage, and Nutrient Intake, JAMA Pediatr. 2013; 167 (1): 14–20; doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.417
Philippa Ellwood, M. Innes Asher, Do fast foods cause asthma, rhinoconjunctivitis and eczema? Global findings from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Three, Thorax; doi: 10.1136/thoraxjnl-2012-202285
Tukové polštářky v dětství znamenají řadu rizik. Jedním z nich je větší pravděpodobnost obezity a všech jejích důsledků v... celý článek
Kardiovaskulární onemocnění jsou v západních zemích druhou nejčastější příčinou úmrtí. U mužů riziko jejich vzniku narůstá již v mladém... celý článek
S bažením po tabáku dnes bojují i velmi mladí lidé. Vedle psychické závislosti na kouření jako takovém se u... celý článek
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.