#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Zázvor jako bojovník s nachlazením i cholesterolem

Zázvor jako bojovník s nachlazením i cholesterolem

22. 11. 2018

V mnoha domácnostech patří zázvor do kuchyně stejně neodmyslitelně jako česnek. Jenomže zatímco česnek používáme spíše k dochucení jídel, ze zázvoru si většinou připravujeme horké nápoje. Měli bychom však vědět, že zázvor má na naše zdraví velmi pozitivní vliv, a proto se vyplatí používat ho mnohem víc.

Zázračný kořen

Čerstvý zázvor slouží velmi dobře jako první pomoc při nachlazení nebo nevolnosti. Chuťově trochu ostřejší nápoj připravený z tohoto kořene a dochucený medem a citronem nám pomůže se zahřát a vypotit se. Pomáhat může i nastávajícím matkám v prvních měsících těhotenství. Působí totiž účinně proti nevolnosti a bývá dobře snášen.

Jak to spolu mají zázvor a srdce?

Mnoho studií také poukazuje na pozitivní vliv zázvoru v boji s vysokým tlakem, vysokým (špatným) LDL cholesterolem a na jeho protisrážlivé a protizánětlivé účinky. Řada z těchto studií však byla prováděna na zvířatech v laboratorních podmínkách, které se od těch reálných značně liší. Nicméně náznaky jsou to slibné. Podle nich by zázvor mohl v budoucnu působit proti srážlivosti krve podobně jako aspirin. V tomto kontextu by zázvor měli v kuchyni s rozvahou používat ti, které čeká nějaký operační zákrok nebo pravidelně užívají léky snižující srážlivost krve, jako je například warfarin. Jinak se ale není čeho bát. Zázvor obecně patří mezi bezpečné a velmi chutné potraviny.

Všestranný pomocník v kuchyni

Horký nápoj z čerstvého zázvoru zná snad každý. Jak ale zázračný kořen uplatnit při přípravě dalších pokrmů? Možností je spousta. Obecně se zázvor dobře kombinuje například s asijskými pokrmy a s ostřejšími chilli papričkami. Vyzkoušet můžete některý z následujících receptů.

Marináda na ryby

  • Smíchejte olivový olej, čerstvý nastrouhaný zázvor, mletý nebo čerstvý nasekaný koriandr a petrželku, nadrobno nakrájenou chilli papričku, sůl a kmín. Vzniklou směsí pak potřete oblíbený druh ryby a dejte péct.

Zimní polévky, které zahřejí

  • Polévce z červené čočky a kokosového mléka zázvor vyloženě sluší. Na oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli a přisypte tři až čtyři hrsti červené čočky. Vše zalijte horkou vodou a vařte, dokud čočka nezměkne. Na závěr přimíchejte plechovku kokosového mléka, prolisovaný česnek, nastrouhaný čerstvý zázvor, pálivou papričku dle chuti a limetkovou šťávu. Polévku nechte chvíli povařit, vychladnout a můžete podávat.
  • Zázvor můžete zkusit přidat i do dýňové nebo mrkvové polévky.

Zdravé mlsání k televizi

  • K čajové lžičce skořice přidejte půl lžičky papriky a čtvrt lžičky kajenského pepře. Ke koření nastrouhejte čerstvý zázvor a utřený česnek. Celou směs zakápněte olejem. V misce ji pak promíchejte s plátky mrkve a pečte, dokud mrkev nezměkne.

Dobrou chuť!

(eha)

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/#ch7_sec11

https://foodandnutrition.org/blogs/stone-soup/trend-alert-whats-deal-ginger-shots/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990.php